Negativna stopa kreiranja poslova

Bez autora
Jun 25 2014

U Srbiji je u 2014. zabeležena negativna stopa kreiranja poslova od 0,4 odsto, a prognozira se da će ta stopa u 2015. biti pozitivna od 2,6 odsto. Ovo su pokazali rezultati "Ankete poslodavaca 2014".Stope kreiranja i gašenja poslova su ove godine 7,7 odsto odnosno 8,1 odsto, što daje blago negativnu neto stopu kreiranja poslova, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje, koja će 26. juna na konferenciji za novinare detaljno predstaviti rezultate tog istraživanja.

Negativna stopa kreiranja poslovaU Srbiji je u 2014. zabeležena negativna stopa kreiranja poslova od 0,4 odsto, a prognozira se da će ta stopa u 2015. biti pozitivna od 2,6 odsto.

Ovo su pokazali rezultati "Ankete poslodavaca 2014".

Stope kreiranja i gašenja poslova su ove godine 7,7 odsto odnosno 8,1 odsto, što daje blago negativnu neto stopu kreiranja poslova, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje, koja će 26. juna na konferenciji za novinare detaljno predstaviti rezultate tog istraživanja.

Rast zapošljavanja u 2014. se očekuje u sektoru trgovine od 4,7 odsto, transporta od 0,9 odsto i drugih uslužnih delatnosti od 0,3 odsto.

Pad je predviđen u poljoprivredi od 3,5 odsto, rudarstvu 2,6 odsto, proizvođačkim delatnostima 2,3 odsto, građevini 3,8 odsto i finansijskim uslugama od jedan odsto. U 2015. predviđa se neto stopa kreiranja poslova od 2,6 odsto.

Rast zaposlenosti predviđen je u svim makrosektorima, osim u rudarstvu gde je procenjena negativna stopa rasta od 0,1 odsto.

Iznad prosečne, očekivane stope rasta registrovane su u makrosektorima - prerađivačkoj industriji od 3,4 odsto, trgovini 3,9 odsto i ostalim uslužnim delatnostima od 5,4 odsto. Rast zapošljavanja u 2014. očekuje se u regionu Beograda od 0,7odsto i Vojvodine od 1,0 odsto.

Skoro neutralna stopa rasta od 0,1 odsto očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije od 1,5 odsto. U 2015. godini očekuje se natprosečna stopa rasta u regionu Vojvodine 3,3 odsto.

Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa projektom Podrška kreiranju politike zapošllavanja zasnovanom na podacima, koji finansira EU sprovela je vrlo značajano nacionalno istraživanje među poslodavcima u Srbiji - Anketu poslodavaca. To je četvrta anketa ovog tipa koja se sprovodi u Srbiji na godišnjem nivou, a ove godine istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 7.300 kompanija.

Cilj Ankete poslodavaca jeste prikupljanje podataka o aktuelnoj tražnji poslodavaca u Srbiji iz svih sektora delatnosti, (izuzev državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja, ostalih uslužnih delatnosti, delatnosti domaćinstava kao poslodavaca i eksteritorijalnih organizacija i delatnosti za određenim zanimanjima, znanjima i veštinama na tržištu rada, kao i o njihovim planovima za smanjenje odnosno povećanje broja zaposlenih u 2014. i 2015. godini.

Prikupljene informacije biće iskorišćene za: izradu aktivnih mera politike zapošljavanja u okviru Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja (NAPZ), razvoj lokalnih akcionih planova zapošljavanja, razvoj budućih projekata finansiranih od strane IPA fondova EU i usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Poseban je značaj rezultata ankete koji prikazuju potrebe poslodavaca za određenim veštinama, jer su važni u planiranju usluga za nezaposlene i poslodavce na lokalnom nivou i za tu svrhu je izrađeno 30 lokalnih izveštaja o anketi. Na konferenciji u četvrtak će o anketi govoriti i direktor NSZ Siniša Nadbantić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik